Mannen, som är läkare, ska enligt åtalet ha byggt en »maskinhall« i anslutning till sin bostad någon gång mellan 2010 och september 2015. I byggnaden ska han ha konstruerat en bunker, med ett ljud- och ljusisolerat cellutrymme bakom två säkerhetsdörrar av metall med elektroniska kodlås. Enligt åtalet misstänks mannen för att under flera år ha planerat att kunna hålla människor inspärrade i utrymmet under en längre period.

I september förra året ska mannen ha tagit kontakt med en för honom okänd kvinna. Vid mannens andra besök i kvinnans bostad ska han ha bjudit henne på chokladdoppade jordgubbar preparerade med flunitrazepam som han haft med sig. Efter att kvinnan förlorat medvetandet ska mannen ha våldtagit henne och med hjälp av en rullstol fört henne från hemmet och till hans bil. Under färden mot mannens bostad ska han även ha gett midazolam via en perifer venkateter ansluten till doseringsutrustning för att kvinnan skulle förbli medvetslös.

Enligt åtalet hölls kvinnan sedan inlåst i mannens bunker i nästan en vecka. Under den tiden ska mannen ha sagt att avsikten var att hålla henne inlåst i flera år samt att han skulle hämta fler människor att spärra in.

Mannen ska också ha tagit blod- och vaginalprover på kvinnan som lämnats för analys till den vårdcentral där han arbetade. Enligt åtalet ska syftet med proverna ha varit att kontrollera om kvinnan bar på några sjukdomar, eftersom han planerade att ha oskyddat sex med henne. Mannen ska också ha införskaffat p-piller som kvinnan tagit.

Fem dagar efter bortförandet återvände mannen och kvinnan tillsammans till Stockholm. Syftet var att hämta några av kvinnans tillhörigheter från hennes bostad. Enligt åtalet ska mannen tidigare på egen hand ha försökt hämta sakerna, men då upptäckt att låset till dörren bytts ut. I syfte att dels hämta den nya nyckeln, dels visa att kvinnan, som eftersöktes av polisen, var välbehållen besökte de båda en polisstation i Stockholm. Där fattade polisen misstankar, och efter att ha pratat med kvinnan i enrum kunde mannen gripas.