Mannen, som har arbetat som läkare på en vårdcentral i Falun samt som skolläkare i kommunen, häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt barnpornografibrott och sexuellt övergrepp mot barn i två fall. Enligt kammaråklagare Johan Knies ska misstankarna om sexuellt övergrepp mot barn inte vara kopplade till mannens yrkesroll.

– Vi har ingenting i nuläget som tyder på att det har skett i hans yrkesutövande, tvärtom pekar allt på att det har skett i den privata rollen, säger han.

Läkaren misstänks även för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och i dessa fall finns däremot en koppling till yrkesrollen. Men för dessa fall fann tingsrätten inte att det förelåg tillräckliga skäl för häktning. 14 pojkar har hittills identifierats som målsägande och deras vårdnadshavare har informerats av polisen.

– De filmer vi har, som är på ett 20-tal barn, bedömer vi är filmade i samband med läkarundersökningar i någon form av läkarmottagning. Men om det är vårdcentral eller skolläkarmottagning vet vi inte, säger Stefan Dangardt, polisområdeskommunikatör i Dalarna.

Fortfarande återstår en stor mängd material från den misstänkte läkarens dator som ska undersökas. Enligt åklagare Johan Knies kan därför antalet målsägande komma att växa.

Läs tidigare artikel:

Skolläkare anhållen misstänkt för övergrepp mot ett 20-tal barn