Som Läkartidningen rapporterat vill landstingsledningen i Värmland spara in 380 miljoner kronor under 2016 för att komma till rätta med underskotten i ekonomin. Av denna summa är minskade personalkostnader tänkt att stå för 150 miljoner kronor, vilket motsvarar cirka 300 tjänster.

Landstinget har nu kommit så långt att man identifierat motsvarande 221 heltidstjänster som man vill dra in. En stor del försvinner genom naturliga avgångar, men 75 tjänster kommer att bli övertaliga. Bland läkarna är det åtta tjänster som ska bort, varav sju genom naturlig avgång.

När förslagen presenterades för personalorganisationerna i måndags, den 25 januari, reserverade sig samtliga fack mot förslaget. Marina Tuutma, ordförande för Värmlands läkarförening, menar att man redan i dag är för få läkare för att klara det uppdrag som politikerna beslutat om.

– Vi har i vår motivering påpekat att det redan finns stora saldon av innestående komptid, övertid och semester. Enligt lagen får vi inte jobba hur mycket som helst, och vi har inte fått svar på vilka åtgärder arbetsgivaren tänker vidta för att se till att det inte ökar ännu mer, säger Marina Tuutma.

De personalgrupper som drabbas hårdast är undersköterskor och sjuksköterskor. Bland Kommunals medlemmar omfattar sparplanen 85 tjänster och bland Vårdförbundets medlemmar 67. Men Marina Tuutma påpekar att även läkarna påverkas när andra personalgrupper blir färre.

– Man talar ju hela tiden om att det finns väldigt mycket som andra kan göra i stället för läkare. Men nu tar man bort dem som skulle kunna axla en del arbetsuppgifter.

Marina Tuutma menar också att det är svårt att ta ställning till de föreslagna åtgärderna innan man fått konkret information om var tjänsterna ska dras in. Enligt henne överväger läkarföreningen nu att begära centrala förhandlingar.

– Då kommer jag att kräva att få veta vilka verksamheter det handlar det om, vilka konsekvenser det får för dessa verksamheter och hur man tänker man lösa de konsekvenserna.