I dag är det precis som i Sverige 18-årsgräns för tobaksköp i Norge, men nu vill norska läkarförbundet ta det ett steg längre. Legeforeningens ordförande Marit Hermansen säger till tidningen Aftenposten att förbundet vill se en tobaksfri generation och att målet är att fasa ut rökning innan 2035.

– Det ska inte bli ett förbud mot att röka, men vi vill att de unga inte ska börja med tobak, säger Marit Hermansen till Aftenposten.

Som Läkartidningen tidigare berättat ställer sig svenska Läkarförbundet bakom kampanjen »Tobacco Endgame – Rökfritt Sverige 2025«. Kampanjen syftar till att mindre än två procent av befolkningen ska röka senast år 2025. 2014 lade förbundet även fram ett eget folkhälsopolitiskt program där just utfasningen av rökning fanns med som en av punkterna.

Läs tidigare artiklar:

Ny kampanj siktar på ett rökfritt Sverige 2025

Läkarförbundet skriver recept för bättre folkhälsa

Regeringen vill minska rökning genom att utreda nya förbud

Länk till artikeln i Aftenposten:

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Legeforeningen-vil-forby-salg-av-snus-og-royk-til-alle-fodt-etter-2000-8303319.html