Läkartidningen har tidigare rapporterat om fackens larm om den tunga arbetsbelastningen på Norra Älvsborgs länssjukhus (NÄL) i Trollhättan. I mitten av december lämnade Kommunal, Vision, Vårdförbundet och Saco därför in en gemensam 6:6a-anmälan.

NU-sjukvården har runt 800 vårdplatser för inneliggande patienter inom somatisk och psykiatrisk vård, enligt den egna webbplatsen. Under måndagen förra veckan hade NU-sjukvården 104 överbeläggningar, enligt Sarah Jevrém, ordförande för Nordvästra Götalands läkarförening. Hon berättar också att beläggningsgraden inom område medicin i NU-sjukvården har legat över hundra procent under hela 2015. Och att motsvarande siffra för opererande specialiteter är 97 procent.

Det var tidningen Vårdfokus som först rapporterade om överbeläggningarna inom NU-sjukvården. Magnus Söderbergh, chefläkare i NU-sjukvården, säger till tidningen att han har »full förståelse för personalens frustration« och att det långsiktiga arbetet med att komma till rätta med problemen kommer att fortsätta under 2016.

Sarah Jevrém menar att man måste börja i rätt ände.

– Vi har redan nu för få vårdplatser och vi måste tillsammans arbeta med att effektivisera handläggningen av patienterna. Först när man ser att vårdplatserna är överflödiga kan man ta bort dem, säger hon.

 

Läs tidigare artikel:

Fackförbund larmar gemensamt om ohållbar arbetsmiljö på NÄL