Det är 29:e året i rad som föreningen Vetenskap och Folkbildning, VoF, utser Årets folkbildare och Årets förvillare. I den förstnämnda kategorin går utmärkelsen för 2015 till Sveriges Radios Institutet i P3. I motiveringen skriver VoF bland annat: »Med en innovativ och respektlös attityd har man närmat sig ett stort antal vetenskapliga ämnen på ett charmigt och engagerande sätt«.

Årets förvillare 2015 går också till Sveriges Radio, men då till Kaliber i P1 för programmet »Om en utlovad granskning som aldrig blev av« om vaccin mot livmoderhalscancer. I motiveringen skriver VoF bland annat: »Att Kalibers reportage bestod av ensidig propaganda och anekdoter är därför inte bara ett exempel på bristfällig och vetenskapsfientlig journalistik utan skulle i förlängningen även kunna leda till ökade dödstal i livmoderhalscancer«.

Länk till föreningen Vetenskap och Folkbildnings webbplats:

http://www.vof.se/blogg/arets-folkbildare-arets-forvillare-2015/