Paolo Macchiarini är inte bara föremål för ett antal olika utredningar med anledning av sina operationer och sin forskning kring konstgjorda luftstrupar. Operationerna har även lett fram till en förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande av kroppsskada.

TT och Dagens Medicin berättar nu att advokat Björn Hurtig kommer att hjälpa Paolo Macchiarini. Enligt TT och Dagens Medicin är Paolo Macchiarini dock inte delgiven misstanke om brott.

– Han har haft ett gott syfte, bara velat hjälpa människor. Nu är han skandaliserad och uthängd i hela världen. Det är vad han säger till mig, säger Björn Hurtig i Dagens Medicin.

Björn Hurtig har tidigare varit inkopplad på en rättsprocess med koppling till sjukvården. För några år sedan försvarade han narkosläkaren Viveka Lindén som i det så kallade Astrid Lindgren-fallet friades helt från anklagelsen om att ha berövat ett spädbarn livet.