I ett öppet brev, som kan läsas på Sjukhusläkarens webbplats, till Karolinska institutets rektor Anders Hamsten med flera skriver de att ambitionen med att tillsätta en ny utredning är att ge medier och allmänhet intrycket att det först nu, i och med SVT:s dokumentär »Experimenten« nyligen, har avslöjats oredlighet i forskning.

De fyra anmälarna skriver att de bevis som KI nu efterfrågar har KI haft tillgång till i ett och ett halvt år, nämligen sedan de fyra läkarna då sände in sin begäran om utredning av misstänkt forskningsfusk. Anmälan ska ha innehållit filmer som också användes i SVT:s dokumentär.

I stället för den nytillsatta utredningen, som de kallar en övning i meningslöshet, borde en helt oberoende utredning av KI:s handlande ha tillsatts. Grunderna för Helsingforsdeklarationen har medvetet överträtts, och ansvariga borde åtalas, skriver de bland annat.

Läs mer på Sjukhusläkarens webbplats:

KI hade all information redan för 1,5 år sedan

Läs Läkartidningens intervju med Anders Hamsten:

Även Hamsten höll tyst om att operationerna inte fungerade

Detta har hänt

Kirurgen och tidigare gästprofessorn vid Karolinska institutet, Paolo Macchiarini, friades 2015 av KI:s rektor Anders Hamsten för misstänkt oredlighet i forskning rörande de syntetiska luftstrupar som, efter att ha preparerats med patientens egna stamceller, opererades in hos tre patienter vid Karolins­ka universitetssjukhuset, mellan 2011 och 2013.

Efter SVT:s dokumentär »Experimenten« nyligen om Macchiarini och hans forskning har ärendet åter aktualiserats. Såväl Karolinska institutet som Karolinska universitetssjukhuset har tillsatt nya granskningar. Macchiarinis anställning vid KI kommer inte att förlängas. 

Sedan våren 2015 pågår en polisutredning om misstänkt grovt vållande till annans död respektive grovt vållande till kroppsskada gällande de tre patienter som opererades 2011–2013.

Läs alla tidigare artiklar under Oredlighetsärendet på KI ovan.