I ett uttalande förra veckan menade Kungliga vetenskapsakademien att det var »djupt olyckligt« att Paolo Macchiarinis Lancet-artikel, där resultatet av den första operationen med konstgjord luftstrupe redovisas, ligger kvar oförändrad.

Nu skriver Lancets chefredaktör Richard Horton i en kommentar att principen att man är oskyldig till dess motsatsen bevisats måste gälla även i detta fall. Skälet till att artikeln ligger kvar är att KI:s oredlighetsutredning förra året kom fram till att Macchiarini var oskyldig till forskningsfusk.

Richard Horton skriver att man varit i kontakt med Macchiarini, som sagt att han ska »se över« anklagelserna.

Nu ska en ny fuskutredning genomföras, och Richard Horton hoppas att den kommer att ta in internationell expertis som står fri från KI och svensk forskning. Han lovar att Lancet ska regera snabbt på utredningens slutsatser, men säger att det i nuläget gäller att hålla huvudet kallt och förbli opartisk.