På det nationella transplantationscentret CNT, en del av det offentliga hälso- och sjukvårdssystemet i Italien, har man gått igenom samtliga Macchiarinis luftrörstransplantationer utförda vid Careggi-sjukhuset i Florens, där Macchiarini enligt sitt CV var verksam åren 2010–2012.

Efter fyra års utredning, och efter att Corriere Fiorentino tryckt på för att få veta resultatet, dömer nu Alessandro Nanni Costa, chef för CNT, ut Macchiarinis luftrörstransplantationer: »Det övergripande utfallet är starkt negativt«, säger han till tidningen.

Vilken metod Macchiarini använt för dessa transplantationer har Corriere Fiorentino, enligt uppgift till Läkartidningen, inte fått besked om. Men det kan sannolikt ha rört sig om transplantationer med donerade organ som renats från celler och sedan stamcellsbehandlats med patientens egna celler, en metod Macchiarini använde innan han började med syntetiska strupar.