Det var i gårdagens Agenda i SVT som Nobelpristagaren i fysiologi och medicin Arvid Carlsson riktade mycket skarp kritik mot Karolinska institutet, KI, och hur man hanterat Macchiarini-ärendet. Enligt Arvid Carlsson måste det till en storstädning, med start i toppen, och att hela styrelsen samt rektorn för KI borde avgå.

Han sa också att det som skett är mycket negativt för Nobelpriset och kallar det en »skandal utan like«.

Att Urban Lendahl, sekreterare i Nobelkommittén och Nobelförsamlingen, lämnar sitt uppdrag räcker inte, enligt Arvid Carlsson. Han anser också att man inte kan vänta på att utredningen ska bli klar.

– Här måste ske en väldigt tydlig reaktion. som får gå ut i världen för att inte ställa till större skada än vad som redan skett. Jag anser det helt felaktigt att Karolinska institutet respektive Karolinska sjukhuset själva tillsätter någon form av så kallad extern utredning. Jag tror att det måste bli regeringen som får ta ansvaret här och se till att det blir en utredning, sa han i Agenda.

Detta har hänt

Kirurgen och tidigare gästprofessorn vid Karolinska institutet, Paolo Macchiarini, friades 2015 av KI:s rektor Anders Hamsten för misstänkt oredlighet i forskning rörande de syntetiska luftstrupar som, efter att ha preparerats med patientens egna stamceller, opererades in hos tre patienter vid Karolins­ka universitetssjukhuset, mellan 2011 och 2013.

Efter SVT:s dokumentär »Experimenten« nyligen om Macchiarini och hans forskning har ärendet åter aktualiserats. Såväl Karolinska institutet som Karolinska universitetssjukhuset har tillsatt nya granskningar. Macchiarinis anställning vid KI kommer inte att förlängas. 

Sedan våren 2015 pågår en polisutredning om misstänkt grovt vållande till annans död respektive grovt vållande till kroppsskada gällande de tre patienter som opererades 2011–2013.

Läs alla artiklar under Oredlighetsärendet på KI ovan.