Läkarna, som representerar sju kliniker samt två vårdcentraler, kritiserar i ett brev till hälso- och sjukvårdsnämnden förslaget att enbart planerade operationer ska utföras i Sollefteå. De pekar på att ortopedverksamheten vid sjukhuset är kostnadseffektiv och håller hög kvalitet enligt olika kvalitetsmått.

Den nuvarande akutverksamheten med ortopedi, kirurgi och medicin under samma tak fungerar mycket bra, enligt läkarna, som är övertygade om att en förändring till en produktionsenhet utan akutverksamhet skulle medföra en betydande läkarflykt från flertalet specialiteter.

Läkarna jämför den planerade nedskärningen med ett kirurgiskt ingrepp: när man väl opererats går det inte att ångra sig – beslutet är oåterkalleligt.

Bakgrund

Framtiden för Sollefteå sjukhus har varit osäker sedan tjänstemän i landstinget i augusti föreslog att den operativa verksamheten och BB skulle läggas ned som ett led i ett sparpaket på 160 miljoner kronor.

Förslaget mötte stark kritik bland annat från Ångermanlands läkarförening, som menar att det i praktiken skulle innebära slutet för all akutverksamhet, då det snabbt skulle leda till läkarflykt från övriga kliniker.

Efter kritiken beslutade landstinget om en fördjupad analys. Ett nytt förslag har sedan dess lagts som innebär att planerade ortopediska operationer ska bli kvar i Sollefteå.

Det Socialdemokratiska landstingsstyret har efter att debatten om Sollefteå sjukhus blossat upp konsekvent sagt att det ska finnas tre sjukhus i länet. Det lilla, men ack så viktiga, prefixet »akut-« har dock saknats i dessa uttalanden.

De första besluten om besparingarna förväntas i april.