Ulf Ljungblad när Läkartidningen träffade honom i början av året. Foto: Joakim Roos

Ulf Ljungblad skrev för drygt ett år sedan en uppmärksammad debattartikel i Läkartidningen där han kritiserade den pågående ALS-forskningen och berättade om sina egna försök att hitta bättre terapier mot sjukdomen.

I en intervju nyligen i Läkartidningen berättade han mer om sina tankar om ALS, om det motstånd han upplevde mot att låta fler ALS-patienter pröva nya behandlingar och om sina funderingar kring livets slut.

Nu berättar hans fru Bibbi Ljungblad för Läkartidningen att Ulf Ljungblad avlidit.

– Ulf somnade in natten mot onsdagen med sina närmaste runt sig, säger Bibbi Ljungblad.

En som kommer att sakna Ulf Ljungblad är Anders Milton, tidigare ordförande i Läkarförbundet, som lärde känna Ulf Ljungblad för cirka 30 år sedan genom de bådas fackliga engagemang.

– Ulf var en utomordentligt vänfast, gladlynt och lättsam person, men också en person som funderade mycket på hur sjukvården skulle bli bättre ur patienternas synvinkel, det vill säga hur man skulle kunna undvika skador och felbehandlingar genom att organisera flödet av patienter på ett annat sätt. Han ligger också bakom en ny immunologisk behandlingsprincip som vi nu håller på och testar.

Ulf Ljungblad lämnar efter sig hustru, barn och barnbarn.