– Alltid retar det någon, det är det bästa, är Agnes Wolds kommentar till utmärkelsen i en artikel på Expressen.se.

Agnes Wold, stridbar läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, blev känd då hon för tjugo år sedan avslöjade diskrimineringen av kvinnor inom forskarvärlden, närmare bestämt Medicinska forskningsrådets skeva meritvärdering av kvinnliga och manliga sökande till forskarassistensttjänster.

Det  senaste året har hon blivit populär på bred front och uppmärksammad bland annat för sina färgstarka uttalanden om dammråttor, handtvätt och om att ammande kvinnor inte behöver avstå från vin. Så sent som i förra veckan bemöttes hon på debattplats i Läkartidningen.

Motiveringen till utmärkelsen lyder: 

 »I en medievärld som premierar åsikter och bildsköna brudar, slog hon sig in i toppen och gjorde slarvsylta av myter om städning, amning och klimakteriet. På kort tid har professor Agnes Wold gått från stridbar förebild i den gubbiga universitetsvärlden, till att också bli hela Sveriges kärring mot strömmen. Nu tar hon sin rättmätiga plats som upplysningskvinna, rustad med forskning, förnuft och sarkastisk humor. Hon stärker och befriar, med kunskap och formuleringsglädje. Vårt behov av Wold är stort, mycket stort.«

Läs även Läkartidningens intervju med Agnes Wold från 2001:

Agnes Wold tar strid mot myter och könsroller: Gunstlingssystemet i forskarvärlden måste bort – bedöm kvinnor och män lika!