Praktikertjänst meddelade den 4 februari att de skulle säga upp vårdavtalet med Stockholms läns landsting för BB Sophia av ekonomiska skäl, vilket man också gjorde den 15 februari. Med en uppsägningstid på ett halvår skulle det innebära stängning i mitten av augusti. Men i dag meddelar Praktikertjänst att dörrarna stängs redan i maj.

– Eftersom vi vill göra vårt bästa för att värna om blivande föräldrar och deras möjligheter att få tillgång till förlossningsvård, så har vi träffat den här överenskommelsen med landstinget. Genom den här lösningen kan landstinget redan innan sommaren bygga upp kapaciteten på de landstingsdrivna förlossningsklinikerna, säger Johan Fredriksson, vd på Praktikertjänst.

Ella Bohlin (KD), landstingsråd med ansvar för förlossningsvården i Stockholms läns landsting, säger i ett pressmeddelande att man genom avtalet om en tidigare stängning har kunnat »säkra förlossningsplatserna« och bygga ut kapaciteten »så att tillgången kommer vara god under 2016«, se ruta.

Kliniken öppnade i mars 2014 och har varit omdebatterad bland annat på grund av avståndet till akutsjukhus och intensivvård.

Läs även:

Debatt: Ta ansvar och rädda BB Sophia

Läs tidigare artiklar:

Vårdavtal om BB Sophia sägs upp

BB Sophia får grönt ljus 

Experter ifrågasätter BB Sophia

Så omfördelas antalet förlossningar 2016, enligt landstinget:

BB Sophia: – 2 100 förlossningar (2015: cirka 3 200, i år 1 100 förlossningar)

Övriga ska öka med sammanlagt 2 925 förlossningar enligt nedan, det vill säga en total ökning med 825 förlossningar utöver BB Sophias minskning.

Södersjukhuset: + 900 förlossningar

Danderyds sjukhus och BB Stockholm: + 650  förlossningar

Södertälje sjukhus: + 425 förlossningar

Karolinska universitetssjukhuset Solna: + 150 förlossningar

Karolinska universitetssjukhuset Huddinge: + 800 förlossningar