Den 31 maj stänger Praktikertjänst ner verksamheten vid BB Sophia, eftersom verksamheten gått med förlust. Förlossningskliniken var redan från början omdebatterad, inte minst det faktum att verksamheten inte har legat i samband med ett akutsjukhus.

Nu säger Anna Starbrink (L), sjukvårdslandstingsråd i Stockholm till Dagens Nyheter att »förlossningskliniker bör ligga vid akutsjukhus«.

– Vi kan inte ge mer pengar till Praktikertjänst än till andra kliniker som både tar emot mammor i tidigare graviditeter, och klarar mer komplicerade förlossningar. Det skulle både vara juridiskt och moraliskt tveksamt, säger Anna Starbrink till Dagens Nyheter.

Enligt artikeln välkomnas beskedet av den socialdemokratiska oppositionen i landstinget.

– Jag tolkar detta som att alliansen i landstinget äntligen är beredda att ompröva sin vårdvalsreligion. Jag förväntar mig nu att etableringsfriheten för privata företag avskaffas, så att vi kan styra förlossningsvården till akutsjukhusen, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd till Dagens Nyheter.

Läs tidigare artiklar:

BB Sophia stänger i maj

Experter ifrågasätter BB Sophia

BB Sophia får grönt ljus