Ett nytt akutsjukhus skulle byggas i södra Stockholm, enligt tidigare tankegångar inom landstinget. Med tanke på inflyttning till Stockholm, redan befintlig vårdplatsbrist, att det framtida Nya Karolinska Solna får färre platser än det nuvarande och att Södersjukhuset är i stort behov av renovering skulle ett nytt akutsjukhus behövas. Men i landstingsdirektörens nyligen lämnade underlag till budget för 2017 finns, enligt SvD, inga sådana planer med. Det finns inte pengar. Dessutom ser inte behovet av nya vårdplatser ut vara så stort som man trodde och tomma vårdplatser på befintliga sjukhus ska öppnas.

Till SvD säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) att hon gör samma bedömning som Toivo Heinsoo, men att definitivt besked kommer när majoriteten lämnar sitt budgetförslag i maj.

– Det är ändå intressant att vi faktiskt håller på att få snurr på uppdraget att få ut en del av specialistvården utanför sjukhusen och då minskar behovet av vårdplatser. Men landstingets ekonomi spelar förstås en stor roll om vi har råd att bygga nya sjukhus eller inte, säger Anna Starbrink i artikeln.

Förslaget om ett nytt sjukhus kom ursprungligen från Socialdemokraterna. Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) säger till SVD:

– Det överordnade att man backar är att ekonomin är så dålig att man inte har råd att bygga det nya sjukhuset. Men jag har svårt att tänka mig att behovet av vårdplatser kan ha sjunkit så mycket på mindre än ett år att det nu inte behövs ett nytt sjukhus. Hur man kan öppna vårdplatser som är stängda på grund av personalbrist förstår jag inte heller.