Dagens Medicin rapporterar i dag att Lancet har tagit bort läkaren Karl-Henrik Grinnemos namn från en artikel om Paolo Macchiarinis första operation i Sverige med en syntetisk luftstrupe. Borttagandet sker efter begäran av Karl-Henrik Grinnemo.

Den 3 mars fick han besked om att namnet skulle tas bort från webbversionen av artikeln.

– Det är extraordinärt att de tar bort namn på det här sättet. Nu erbjuder de även andra författare att ta bort sina namn, och nu kommer nog fler att göra det, säger han till Dagens Medicin.

Bakgrunden är den nu hårt kritiserade kirurgen Paolo Macchiarinis forskning kring och operationer med syntetiska luftstrupar vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. Karl-Henrik Grinnemo och tre kollegor har anmält Paolo Macchiarini för forskningsfusk. Enligt Dagens Medicin har de nyligen kompletterat sin anmälan mot Paolo Macchiarini.

Läs här om ett tidigare ställningstagande från Lancet.