British Medical Association, BMA, meddelar nu att de brittiska underläkarna, »junior doctors«, går ut i »totalstrejk« mellan klockan 08:00 den 26 april och klockan 17:00 den 27 april. Skillnaden, jämfört med tidigare strejker, är att den här även omfattar akutsjukvården.

Hälsodepartementet säger i ett uttalande att strejken är »både desperat och oansvarig« och att den hotar patientsäkerheten. BMA menar dock att strejken endast omfattar underläkarna och att det är upp till arbetsgivaren att bemanna akutsjukvården med övriga läkare.

BMA representerar 38 000 av landets 45 000 underläkare och har sedan januari strejkat tre gånger mot regeringens införande av nya kontrakt som ska börja gälla i augusti. Man planerar även en 48-timmars strejk mellan den 6 och den 8 april, då kommer dock inte akutsjukvården att omfattas. 

Läs tidigare artiklar:

Läkare strejkar ännu en gång 

Brittiska underläkare strejkar igen 

Brittiska läkare ut i strejk