SVT Nyheter skriver: »Trots att hundratals personer drabbades av den obotliga sjukdomen narkolepsi under massvaccinationerna i samband med svininfluensan 2009, har Folkhälsomyndigheten nu tecknat ett avtal för exakt samma pandemivaccin igen, alltså den prototyp som man avtalade om förra gången. Detta trots kännedom om vaccinets risker.«

Bakgrunden är att Folkhälsomyndigheten valt att använda samma prototypvaccin som förra gången, Adjupanrix, som ett av två alternativ för att vaccinera befolkningen.

– Jag tycker det här vaccinet har diskvalificerat sig från användning med hänsyn på att det har orsakat en av de största medicinska katastrofer som vi har haft i modern tid, säger Göran Stiernstedt, tidigare bland annat avdelningschef inom Sveriges Kommuner och landsting, SKL, till SVT Nyheter.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, försvarar dock beslutet.

– Vi behöver ha åtminstone två vacciner tillgängliga. Annars kan vi stå där utan vaccin överhuvudtaget. Det finns i dag två vacciner på marknaden som kan levereras till Sverige och som har gått igenom de procedurer som finns för att säkerheten ska kunna följas upp, säger han till SVT Nyheter.