Efterkontrollerna av gynekologiska cellprov tagna på kvinnor i Norrbotten visar att en kvinna utvecklat livmoderhalscancer och ytterligare 20 hade drabbats av cellförändringar som krävde behandling. Det rapporterar nyhetsbyrån TT som också skriver att landstinget, tillsammans med diagnostikföretaget Unilabs, gjort en lex Maria-anmälan och att ytterligare 7 200 prov ska kontrolleras.

Felet ska, enligt ett pressmeddelande från Norrbottens läns landsting, upptäckts vid en intern kvalitetsgranskning hos Unilabs. De 20 felaktiga provsvaren upptäcktes vid en kontroll av 2 500 prover som analyserats från december 2014 och framåt av en enskild diagnostiker. Norrbottens läns landsting har nu gett Unilabs i uppdrag att granska alla prov som analyserats av diagnostikern sedan 2010, vilket handlar om 7 200 prov.

För fyra år sedan upptäckte Västerbottens läns landsting och nuvarande Region Jämtland Härjedalen att cellprov bedömts som normala när det visat sig finnas avvikelser. Över 11 000 prov eftergranskades och totalt fann man då 125 prov som feldiagnostiserats.