Filmsekvenserna som beskriver operationen av Julia Tuulik har SVT fått från ett tyskt frilansteam som följde Macchiarinis operationer med syntetiska luftstrupar i ryska Krasnodar 2012. I intervjun med Läkartidningen antyder Paolo Macchiarini att producenterna av den svenska dokumentären skulle ha manipulerat bilderna av Julia Tuulik, så att hon framstår som mindre allvarligt sjuk än vad hon var. Men Bosse Lindquist, som gjort dokumentären, förnekar bestämt att så är fallet.

– Vi har intervjuat hennes släktingar, hennes mamma och hennes exmake, som fullständigt bekräftar vår bild. Vi har tagit del av hennes patientjournal, och det står inget i den om att hon skulle vara så allvarligt sjuk, och man kan ju själv se att hon var minst sagt pigg när det här hände.

Så det finns inget i det tyska råmaterialet som på något sätt skulle visa att hon var sjukare än vad hon verkade i Experimenten?

– Nej, det är rökridåer. Det är så han gör hela tiden, i stället för att svara på frågan kastar han tvivel över något. I det vi har sett finns inte minsta tillstymmelse till att hon skulle vara sämre än vad vi utmålat det som. Och det har ingen hävdat heller, utom Macchiarini. Det hävdar inte den tyska producenten heller.

Enligt Bosse Lindquist är det inte korrekt, som Macchiarini påstår, att den tyske producenten har vidtagit rättsliga åtgärder för att man skulle ha förvrängt bilden av Julia Tuulik.

– Vi har en juridisk diskussion med den tyske producentens ombud, men det gäller i vilka territorier man kan sända programmet vidare. Men vi har ingen juridisk konflikt om innehållet i filmen, ingen alls.

SVT har även låtit granska ett brev som en av Julia Tuuliks läkare skickade till en rysk journalist för några veckor sedan, ett brev som enligt Macchiarini stöder hans påstående att hennes tillstånd var livshotande.

– Vi har låtit oberoende experter på strupkirurgi titta på journalerna och på den ryske läkarens intyg, och de menar att det inte stämmer att hon var livshotande sjuk, utan hon hade chans till en normal livslängd.