Sannolikheten för en spridning av zikaviruset i Europa under senvåren och sommaren bedöms sammanlagt som låg till måttlig, det skriver Världshälsoorganisationen, WHO, i en ny rapport. Risken anses dock vara högre i områden där myggan Aedes aegypti, som även sprider denguefeber, finns och WHO uppmanar dessa länder att förbereda sig på en eventuell smittspridning. I ett pressmeddelande säger Zsuzsanna Jakab, WHO:s Europachef, att »de nya bevisen som publicerats i dag visar att det finns en risk för spridning av zikaviruset i Europa och att denna risk varierar från land till land«.

Områden där myggarten Aedes albopictus finns bedöms löpa en måttlig risk för smittspridning. I 36 länder, däribland Sverige, bedöms sannolikheten för en smittspridning som låg eller mycket låg. Beredskapen för att begränsa utbrott bedöms generellt som god av WHO.