I ett pressmeddelande skriver Läkare utan gränser att man slutar ansöka om pengar från EU:s institutioner och medlemsländer.  Anledningen är att man tar avstånd från »EU:s omänskliga flyktingpolitik och användandet av humanitärt bistånd för att hålla flyktingar borta«.

– Läkare Utan Gränser kommer inte att ta emot pengar från EU-institutioner och medlemsländer som för en så skadlig flyktingpolitik. Vi kräver att EU byter riktning – i stället för att öka antalet människor som tvingas bort, borde man öka antalet människor som välkomnas och får skydd, säger Jerome Oberreit, internationell generalsekreterare för Läkare Utan Gränser i pressmeddelandet.

Organisationen menar också att avtalet mellan EU och Turkiet gjort att fler än 8 000 personer, däribland hundratals ensamkommande barn, nu lever under fruktansvärda förhållanden i överfulla läger på de grekiska öarna. Läkare utan gränser tar också upp att avtalet innehåller ett finansiellt stödpaket för humanitära insatser i Turkiet där pengarna betalas ut under förutsättning att man skärper gränskontrollerna.

– Avtalet mellan EU och Turkiet skapar en dominoeffekt med stängda gränser hela vägen till Syrien. Det blir allt svårare för syrier att fly kriget. I dagsläget är runt 100 000 människor instängda i Azaz-regionen i Syrien mellan frontlinjen och stängda gränser. Är det så flyktingarnas verklighet kommer att te sig framöver? säger Jerome Oberreit.

I pressmeddelandet kritiserar organisationen även Europeiska kommissionens förslag om att sluta liknande avtal i 16 länder i Afrika och Mellanöstern.

– Är det här EU:s lösning på flyktingkrisen? Att hindra desperata människor från att fly och att göra det i samarbete med deras hemländer? EU skyddar inte människor, EU skyddar bara gränser, säger Läkare utan Gränsers svenska generalsekreterare Mari Mörth i pressmeddelandet.