Ett nytt fall av rätten till samvetsfrihet för en barnmorska som inte vill göra aborter ska prövas, rapporterar Vårdfokus. Kvinnan arbetade som sjuksköterska vid Landstinget Sörmland. Arbetsgivaren hade, enligt Vårdfokus, bekostat en vidareutbildning till barnmorskan under förutsättning att kvinnan arbetade två år på kvinnokliniken. Då arbetet innefattar sena aborter meddelade kvinnan att hon enbart ville jobba med förlossningsvård, vilket gjorde att landstinget tog tillbaka erbjudandet om anställning som barnmorska.

Kvinnan valde att stämma landstinget och begär skadestånd på 80 000 kronor för kränkning av hennes samvets- och religionsfrihet, skriver Vårdfokus och hänvisar till tidningarna Världen i dag och Dagen. Nyköpings tingsrätt har beslutat att ta upp fallet i september.

Läkartidningen har tidigare skrivit om en annan barnmorska som nekats anställning på grund av att hon inte velat utföra aborter. Enligt Vårdfokus kommer hennes fall att tas upp i Arbetsdomstolen i höst. Dock skiljer sig fallen åt, påpekar Vådfokus. I det senaste fallet ska kvinnans rätt till samvetsfrihet prövas och i det tidigare handlade det om huruvida kvinnan diskriminerats. 

Läs tidigare artiklar:

Barnmorskemål tas inte upp

Barnmorska överklagar dom