Markus Takanden utvecklade kortspelet Treatment för att få till ett naturligt samtal om psykiatri, som många, bland annat patienter, tycker är ett svårt ämne att prata om. 

Hur kommer det sig att ni spelar Treatment i Almedalen?

– Jag blev inbjuden av Föreningen för ST-läkare i psykiatri. Syftet är att få upp en diskussion kring psykiatri mellan olika parter som kanske normalt inte pratar så mycket psykiatri tillsammans. Det blir en lite mer organisk diskussion när man spelar, det blir naturliga pauser och inte så styltigt som om man skulle sätta sig ner åtta personer och bara prata psykiatri. 

Vad är det för frågor som kommit upp?

– Vi har bland annat haft diskussioner kring sprututbyten, vad anhörig- och patientföreningar kan hjälpa till med och hur man ska tänka lång- och kortsiktigt kring psykiatri. Det har varit jättebra uppslutning från bland annat Hjärnkoll, brukarföreningar, samtliga politiska partier i riksdagen och några från professionerna också. Det blir naturligt att mötas kring det så här och det verkar som om det finns intresse för att köpa in spelet till avdelningar. 

Var det spelpremiär nu?

– Nej, det är inte premiär, för spelet har varit under utveckling nu i tre år. Jag har speltestat ganska mycket med allmänheten, det ska vara roligt att spela och jag vill dessutom få igång en bra diskussion kring ett ämne som är ganska knivigt att prata om.

Spelet är helt nytt, kommer det att finnas till försäljning?

– Spelet fick gräsrotsfinansering, eller så kallad crowdfunding, i höstas. Då fick jag finansiering från psykiatri- och spelintresserade människor från hela världen. Innan det kommer till handeln får de 340 som bidrog till finansieringen sina spel. Troligen blir det försäljningsdebut på bokmässan, vi kommer att ha ett psykiatrikafé och då kommer vi nog att sälja det där.  

Behöver man vara utbildad läkare för att förstå spelet?

– Själva grundmekaniken är ganska basal, det är ungefär på svårighetsgrad Uno. Det är gjort så att det inte ska krävas förkunskaper utan snarare skapa nyfikenhet kring psykiatri och ge förutsättningar till samtal medan man spelar.