»Häxjakten på akademiker är en stor förlust för det fria samhället …«, skriver Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren tillsammans med ordförandena för Saco och ytterligare tre Sacoförbund, i en debattartikel om läget i Turkiet.   

Efter kuppförsöket i Turkiet för en vecka sedan har akademiker förbjudits att resa utanför landets gränser, samtidigt som turkiska forskare och studenter vid utländska universitet har fått order om att återvända till Turkiet. Ordförandena för Saco och fyra av Sacoförbunden, däribland Läkarförbundets Heidi Stensmyren, kommenterar situationen i en gemansam debattartikel på arbetet.se med att »häxjakten på akademiker är en stor förlust för det fria samhället där kunskap, utbildning och vetenskaplig frihet är fundamentala delar i en demokrati«. Ordförandena skriver också att man protesterar mot de begränsningar som råder för akademikerna.

Enligt debattartikeln har Läkarförbundet, tillsammans med WMA (World Medical Association), ställt sig bakom ett brev till president Erdoğan från det turkiska läkarförbundet. I brevet kräver man att en turkisk läkare, som också är ordförande för Human Rights Foundation i Turkiet, och två turkiska journalister som greps redan före kuppförsöket friges.

Debattörerna citerar också WMA:s ordförande Sir Michael Marmot: »Det är skrämmande att de som kämpar för våra rättigheter och värdighet än i dag är de som tystas och begränsas«.