Gränsen mellan Syrien och Jordanien har varit stängd sedan i juni, då en självmordsattack som dödade sju jordanska soldater inträffade. Krigsskadade syrier kan därför inte ta sig till Läkare utan gränsers kirurgiska avdelning i Ramtha i Jordanien.

– Stängningen innebär att konfliktens allra mest utsatta offer, de svårt skadade, inte har en chans att överleva. Om de inte kan ta sig till Jordanien får de inte den livräddande vård som de så desperat behöver, säger Luis Eguiluz, landsansvarig för Läkare utan gränser i Jordanien, i ett pressmeddelande.

Enligt organisationen har över 1 000 syriska patienter, av vilka 23 procent är kvinnor och 36 procent är barn, vårdats av Läkare utan gränser sedan projektet vid det statliga sjukhuset i Ramtha startade i september 2013 i samarbete med jordanska myndigheter. Organisationens kirurgiska avdelning har nyligen öppnats efter att sjukhuset fick ta emot ett ökat antal patienter med extremt svåra trauman.