I går, tisdag, inleddes kampanjen Missing Type som bland annat innebär bland att bokstäverna A, B och O tas bort från skyltar, logotyper och namn på kända platser runt om i världen. På så sätt vill man påminna om att just dessa blodgrupper behövs i blodbanken.

– Blodtransfusioner räddar liv och förbättrar hälsan för miljoner människor i världen. Det är livsviktigt att vi har många blodgivare. Oavsett om det handlar om cancerbehandling, blodsjukdomar, olyckor, operationer eller förlossningar så är blodtransfusioner en nödvändig del i den moderna sjukvården, säger Ulrika Ljung, ordförande för Blodkommunikation Sverige i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet har antalet blodgivare minskat med nära en tredjedel de senaste tio åren i 18 av de länder som deltar i kampanjen. 2015 fanns det 340 506 registrerade blodgivare i Sverige, vilket kan jämföras med 411 622 tio år tidigare.

Kampanjen Missing Type skapades av NHS Blood and Transplant i England och norra Wales förra året och genomförs i år globalt för första gången. I år medverkar England, USA, Australien, Sverige, Kanada, Irland, Skottland, Wales, Belgien, Nederländerna, Schweiz, Tyskland, Litauen, Japan, Brasilien, Sydafrika, Hong Kong, Sydkorea, Singapore, Nya Zeeland och Nepal.