Enligt statistik från Sveriges Kommuner och landsting, SKL, som Svenska Dagbladet hänvisar till är sjukvården i Stockholms läns landsting överlägset dyrast i Sverige.

Den statliga utredaren Göran Stiernstedt, som bland annat ledde utredningen »Effektiv vård«, säger till Svenska Dagbladet att Stockholm har en hög produktivitet, men också »många vårdgivare, väldigt många läkarbesök och inläggningar på sjukhus«. Enligt honom finns det inte något samband mellan att satsa mycket och en bra vårdkvalitet.

– Absolut inte. Effektivitet handlar om bra vårdkedjor, logistik, sammanhållen vård och att stimulera till att tre besök bara blir ett i stället. Vetenskapligt ser man att de som har hög kvalitet nästan alltid har lägre kostnader, säger Göran Stiernstedt till Svenska Dagbladet.

Enligt tidningen är SKL:s statistik från 2014 och visar hur mycket pengar varje landsting satsar per invånare och år. Alla sjukvårdskostnader, exklusive hemsjukvård och tandvård, ingår och hänsyn till folkhälsan och sjukvårdsbehoven har tagits.

Enligt listan har Östergötland lägst kostnad och ligger samtidigt bra till i kvalitetsjämförelser.