Den 4 september kommer människor över hela Sverige samlas i manifestationer för att kräva en hållbar arbetsmiljö för sjukvårdspersonal. Vårdupproret, som Läkartidningen tidigare berättat om och som går under parollen »Slut på rean– en annan vård är möjlig«, startades av de tre sjuksköterskorna Päivi Vilkkavaara, Agneta Lennander och Charlotta Dickman och har nu växt till att omfatta över 20 orter.

»Vården i Sverige har under de senaste decennierna tagit efter en marknadsfilosofi i ekonomiska styrsystem och lånat produktionsstyrning från industrin vilket lett till en fragmenterad vård med en arbetsmiljö som inte längre är acceptabel«, skriver vårdpersonal från hela landet i en debattartikel på Svenska Dagbladets webbplats. Debattörerna menar också att mer resurser behövs för att kunna utveckla vården och att man kräver att »bli behandlade som medarbetare och inte som en rad på schemat«.

De städer där det i nuläget kommer att hållas demonstrationer är Ludvika, Eskilstuna, Göteborg, Helsingborg, Hässleholm, Jönköping, Kristianstad, Linköping, Luleå, Lund, Malmö, Nyköping, Skellefteå, Skövde, Sollefteå, Stockholm, Sundsvall, Trelleborg, Umeå, Uppsala, Varberg, Örebro och Östersund.