Enligt Dagens Nyheter, DN, inleds en massvaccinering mot gula febern i Kongo-Kinshasa den här veckan. I oktober, då regnperioden börjar, ska tio miljoner av landets invånare ha vaccinerats och enligt DN saknas det i nuläget vaccin till flera miljoner människor. Oron för att sjukdomen, som sprids via myggor, ska få fäste i huvudstaden Kinshasa är stor och vaccinationen har tidigare skjutits upp på grund av att det saknats vaccin.

I ett uttalande rapporterar WHO att den akuta vaccinationskampanjen är en av de största någonsin i Afrika. 56 globala aktörer ska vaccinera fler än 14 miljoner människor i både Angola och Kongo-Kinshasa. För att nå så många människor som möjligt kommer WHO att ge en femtedel av den ordinarie dosen som ett tillfälligt skydd.

DN skriver också att hjälporganisationen Rädda Barnen befarar att bristen på sprutor och vaccin kan leda till att gula febern sprids globalt.