Per Andersson, chefläkare för svenska OS-truppen. Foto: SOK/Gustaf Lingmark

Hallå där, hur är stämningen i Rio?

– Det är en atmosfär med en stämning som byggs upp allt eftersom de aktiva anländer. Det är fascinerande! Det fina med ett OS är att nationsgränserna suddas ut, alla säger hej till varandra, och att få vara en del av det är en upplevelse.

Per Andersson är till vardags distriktsläkare på vårdcentralen i Leksand och även svenska skidlandslagets läkare. I många år var han även aktiv själv, då inom roddsporten, och tränare åt roddaren Lassi Karonen.

Hur många OS har du varit med på egentligen?

– Det här blir mitt sjätte OS, två där jag var aktiv själv, två som tränare samt ett som läkare på vinter-OS i Sotji med skidlandslaget.

– I och med min bakgrund jobbar jag inte bara som medicinare med den akuta fasen här på OS utan jag stöttar också upp med återhämtningsdelen. Det handlar mycket om att undvika skador.

I den svenska OS-delegationen finns åtta läkare på plats. Sverige har sin egen medicinklinik. Dessutom finns en poliklinik som ska fungera som ett fullt utrustat sjukhus för aktiva från alla länder. Där finns bland annat magnetkamera och mediciner. Invigningen av spelen sker på fredag den 5 augusti, men Per Andersson har varit i Rio sedan den 25 juli.

Vad gör ni läkare i Rio så tidigt?

– Nu jobbar vi mycket förebyggande. Jag har varit på polikliniken och hälsat på, och det har varit en hel del arbete kring att iordningsställa vår medicinklinik. Vi har också gått igenom alla aktivas olika mediciner och eventuella kosttillskott för att undvika misstagsdopning. Allt ser bra ut, säger Per Andersson.

–  Nu börjar också de aktiva idrottarna också att droppa in och i och med det börjar tränare ringa till oss läkare.

Till sin hjälp har läkarna på plats i Rio också ett team av specialister hemma i Sverige att konsultera om det skulle behövas.

Sveriges olympiska kommitté har som policy att om läkarna anser att en idrottare inte ska tävla på grund av skada så ska det följas.

– Det är den stora utmaningen, att ta ett beslut om att en aktiv inte ska tävla.