I början av augusti rapporterade nyhetsbyrån TT att pengarna för att bekämpa viruset i USA börjat sina. President Barack Obama bad då kongressen att avsätta 1,9 miljarder dollar för ändamålet. Förslaget stoppades dock och i nuläget finns det inte något beslut om finansiering från kongressen.

Enligt TT har det federala hälsovårdsdepartementet i USA nu beslutat att ge 81 miljoner dollar till forskningen för att ta fram ett vaccin mot zikavirus. 34 miljoner dollar ska gå till forskning, som bekostas via National Institutes of Health, och 47 miljoner dollar fördelas via Biomedical Advanced Research and Development Authority. Pengarna skulle egentligen ha använts till andra projekt.

Totalt misstänks 14 personer ha smittas av zikaviruset i ett område norr om Miami. Den amerikanska smittskyddsmyndigheten har sedan tidigare varnat gravida kvinnor och deras partners för resor dit.