I april dödades minst 14 personer, varav två läkare, när ett sjukhus i Aleppo i norra Syrien totalförstördes i en bombattack. Förra veckan förstördes ett annat sjukhus i Syrien i en bombattack, som enligt Läkare utan gränser dödade 13 personer och skadade sex. I måndags dödades minst elva personer i ett luftangrepp mot ett sjukhus i Jemen, och minst 19 skadades. 

Attackerna i Syrien mot sjukvårdspersonal har nu nått tidigare oöverträffade och alarmerande nivåer, skriver World Medical Association (WMA) och International Council of Nurses (ICN) i ett uttalande i dag. De hänvisar till FN:s säkerhetsråds enhälligt antagna resolution 2268 från februari i år som bland annat uppmanar till vapenvila och förutsättningar att nå fram med humanitär hjälp.

»Vi i det internationella hälsosamfundet har en skyldighet att tala ut för att uppmana världens ledare att genomdriva en omedelbar vapenvila för att skydda de hundratusentals oskyldiga som fallit offer i detta blodbad«, står det i uttalandet.

WMA:s rådsordförande Ardis Hoven: »De dagliga rapporter om våldsamma incidenter mot sjukvårdspersonal, medicinsk infrastruktur och sårade får världssamfundet att kväljas. Dödandet av sjuksköterskor och läkare har blivit fasaväckande. Den chockerande sanningen är att läkare och sjuksköterskor har blivit särskilda måltavlor i den här väpnade konflikten på ett sätt som är nästan obegripligt.«

ICN:s koncernchef Frances Hughes: »Respekt för hälsovård är ett av kärnvärdena i internationell humanitär rätt och i den mänskliga rätten till hälsa. Angreppen på sjuksköterskor, läkare och vårdinrättningar i Syrien och andra länder i konflikt måste snarast upphöra så att de kan fortsätta att ge den vård som befolkningen behöver.«

Läs även:

Minst 14 döda i attack mot sjukhus

Bomber förstörde syriskt sjukhus

Ännu ett sjukhus har bombats