Det var forskare i USA som utförde det lyckade försöket med att odla viruset i labbmiljö, rapporterar Vetenskapsradion. De använde stamceller från människors tunntarm som omvandlats till att bli just de tarmceller som forskarna ville studera. De omgjorda cellerna hade ingen skyddande vävnad, muskler eller blodkärl omkring sig, vilket innebar att de lättare kunde ta till sig näringsämnen och på så sätt överleva.

Forskarna lyckades sedan, med hjälp av mänsklig gallvätska, infektera cellerna med norovirus.

– Det här öppnar en dörr som vi bara har drömt om. Vi som håller på med det här fältet har bara drömt om att det här skulle bli verklighet, säger Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet till Sveriges Radio.

Genombrottet för forskarna i USA är ett litet steg mot att kunna utveckla ett effektivt vaccin mot vinterkräksjuka. Noroviruset tros leda till över 200 000 dödsfall per år bland barn i fattiga länder.

– Det har gått 48 år sedan viruset upptäcktes och identifierades. Och nu har vi äntligen löst mysteriet, säger Mary Estes, forskare vid Baylor College of Medicine i Houston, USA, till Sveriges Radio.