Katrin Hruska, akutläkare och ordförande för Svensk förening för akutsjukvård/SWESEM, besökte Fikru Maru på sjukhuset i Addis Abeba förra veckan. Foto: Patrik Söderberg

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru har varit fängslad utan dom i Etiopien sedan maj 2013 då han greps i sitt hem i Addis Abeba misstänkt för att vara del i en korruptionshärva kring landets tullminister.

På torsdagsmorgonen skulle dom äntligen meddelas. Enligt de första uppgifterna befann domstolen honom skyldig, men det tillbakavisades senare.

– Domstolen meddelade att nästa torsdag så kommer man med ett beslut i skuldfrågan. Om det blir så att han anses skyldig till ett eller flera brott, kommer man behöva ytterligare några dagar på sig för att komma fram till en påföljd, säger Fikru Marus advokat Hans Bagner till TT, enligt Aftonbladet.

Om straffet blir tillräckligt lågt kan han redan anses ha avtjänat straffet.

– Åklagaren yrkar på ett straff längre än fem år. Förhoppningen har varit att landa på fem år och komma ner i de 3,5 år han redan suttit fängslad, säger Katrin Hruska, akutläkare och ordförande för Svensk förening för akutsjukvård/SWESEM, till Sjukhusläkaren

Sedan början av september ligger Fikru Maru på sjukhus med kollapsad lunga och behöver operation, något som inte kan ges på plats, då sjukhuset saknar resurser, enligt Katrin Hruska, som förra veckan besökte honom på plats.

Läs mer

»Riskerna för Fikru Maru ökar för varje dag«