Deklarationen innebär bland annat att alla FN:s medlemsländer från högsta politiska nivå nu ställer sig bakom den globala handlingsplanen mot antibiotikaresistens och andra former av mikrobiell resistens som antogs av FN-organen WHO, FAO och OIE förra året, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt deklarationen ska FN:s generalsekreterare också rapportera till generalförsamlingen 2018/2019 hur arbetet med att implementera resolutionen har gått. 

Sverige har varit starkt drivande i arbetet med att få mötet till stånd, och folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) är nöjd. 

– Mötet är på flera sätt en framgång. Vi har fått upp frågan om antibiotikaresistens på högsta möjliga politiska nivå vilket Sverige har jobbat hårt för. Vi har också fått en bra resolution. Inte minst återrapporteringskravet innebär att det sätts tryck på det fortsatta arbetet, säger han i ett pressmeddelande.