Hur har kongressen varit?

– Den har varit fantastisk. Vi som organiserar upplever den som en absolut succé, en fullträff. Vi har fått massor av vetenskap, god mat och sociala evenemang. Det blir så tydligt att detta inte är en »one man show«, utan att det är kombinationen av många deltagare, föreläsare från olika professioner och själva mötesplatsen som gör det trivsamt. Vi är väldigt glada.

Hur har ni lyckats med det?

– Jag tror det är för att vi har en mötesplats som ligger i tiden, där alla kan känna sig välkomna. Och då menar jag alla. Det är fritt fram att komma hit och hålla föredrag och att lyssna på ämnen som berör, saker som är viktiga för framtidens läkare. Exempelvis kommunikation, ledarskap och hur vi mår och överlever i en bitvis tuff miljö som doktorer. Sedan tror jag även att vi har fångat upp signaler om att vi ska ge gott om tid till att bara få vara tillsammans, mingla, nätverka och byta erfarenheter. Till synes enkla saker, men när man sammanför det till ett paket och kryddar med djup vetenskap och kunskapsöverföring så blir det en bra mix.

Vilka har varit de hetaste frågorna?

– I många fall ser vi en röd tråd om etik, mångfald och jämlikhet. Det har varit allt från PC Jersild, som pratat om tunga etiska överväganden, till Björn Ranelid som strax kommer hit och berättar om ordets tyngd. Han ger dessutom alla deltagare en goodiebag fylld med kärlek som ska levereras till mottagaren, i det här fallet patienten, som vi måste få att känna sig välkommen i vården. Jag tycker att det är en styrka att vi lyfter fram känslan i professionen. Att vi både är ambassadörer för vetenskapen och har ambitionen att få alla att känna sig välkomna.

Framtidens specialistläkare är Sveriges största kongress med ST i fokus. Den har anordnats vartannat år sedan 2008. I årets konferens deltog cirka 1 200 personer.