Efter de senaste veckornas utredningar om Karolinska institutets respektive Karolinska universitetssjukhusets hantering av Macchiarini-ärendet, och de båda yttranden från Centrala etikprövningsnämnden där Paolo Macchiarini förklarats skyldig till oredlighet i forskning, har Hjärt–lungfonden beslutat att kräva tillbaka forskningspengar som utbetalats till Karolinska institutet.

Enligt SVT Nyheter handlar det om drygt en miljon kronor, som gått till Paolo Macchiarinis forskningsprojekt.

– För oss och för våra givare är det väldigt mycket pengar. Därför är det angeläget att få tillbaka de pengar som använts av en forskare som har fuskat, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt–lungfonden till SVT.

Det är första gången under dess 112-åriga historia som organisationen kräver tillbaka utbetalade forskningspengar.

Karolinska institutets vikarierande rektor, Karin Dahlman-Wright, säger till SVT Nyheter att återbetalningskravet var väntat samt att »rör det sig om dålig kvalitet och forskningsfusk kommer vi absolut betala tillbaka«.