– Vi ska titta på födda och folkbokförda i Sverige som inte har föräldrar som är födda utomlands. De ska jämföras med personer som har det, säger projektledaren Carl-Erik Flodmark, docent i pediatrik och medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen till Ekot.

Tanken är enligt Carl-Erik Flodmark att undersöka knäled, handled och fotled med magnetkamera för att få fram en sorts mall. I analysen ska flera hundra individer, som är omkring 18 år gamla, ingå.

Att det kan finnas etiska problem med att kartlägga kroppsdelar efter etnicitet är Carl-Erik Flodmark medveten om.

– Jo, det är självklart ett bekymmer. Nu har vi hypotesen att det inte finns etniska genetiska skillnader, då ska det inte synas. Men syftet är att det ska bli så rätt som möjligt, säger han till Ekot.

Bakgrunden till den aktuella studien är den kritik som handlat om att man vet för lite om skillnaderna mellan etniska grupper, och att vissa grupper därför riskerar att åldersbedömas fel när de söker asyl i Sverige.

Läs mer:

RMV presenterade metoder för medicinsk åldersbedömning