Sollefteå sjukhus hade i helgen problem att bemanna en jourlinje för öppen vårdkirurgi/ortopedi. Detta som en konsekvens av att AT-läkare flyttats från Sollefteå till Örnsköldsvik och Sundsvall, det rapporterar Allehanda.se.

Nu är krisen dock tillfälligt avvärjd. Tanken är att två stafettläkare per vecka bemannar akuten. De ska kunna göra en första bedömning av patientens tillstånd för att sedan bestämma om de ska transporteras till Örnsköldsvik eller Sundsvall.

– Efter att vi stängde akuta kirurgin i Sollefteå har det varit svårt att få rutiner och riktlinjer att fungera. Nu prövar vi det här alternativet med legitimerade läkare på akuten och sedan ska vi göra en utvärdering av detta efter två veckor, säger sjukhusdirektören Nina Fållbäck Svensson till Allehanda.se.

– Det känns i alla fall bra att det alltid finns möjligheter på plats att göra den här första bedömningen av patienten, fortsätter hon.

På den senare punkten får hon medhåll av Ingrid Liljenberg, överläkare vid kirurgin och AT-studierektor i Sollefteå.

– På kort sikt är det jättebra för patienterna, för nu får de ju faktiskt komma hit och röntga fotleder och handleder och få sår sydda. Men på lång sikt är jag inte lika övertygad.

I övrigt är Ingrid Liljenberg inte särskilt imponerad av den nya situationen.

– ­Jag skulle inte vilja säga att det är löst när man har stafetter som kommer in. Det finns ingen planering för uppföljning av de här patienterna. Ska de följas upp här eller någon annanstans? Egentligen är situationen absurd, om jag ska vara riktigt ärlig, säger Ingrid Liljenberg.

– Det tråkigaste av allt är att man haft en väl fungerande verksamhet som man bara slår sönder. 

Läs tidigare artiklar:

Oklar framtid för AT i Sollefteå

Läkarflykt hotar i Sollefteå