Med hjälp av en enkätundersökning bland 10 000 akademiker världen över, och en genomgång av de senaste fem årens forskningsresultat, gör Times Higher Education varje år en rankning av världens universitet. I år ingår 980 universitet i rankningen, som toppas av University of Oxford i Storbritannien.

Karolinska institutet, som rankas som det främsta universitetet i Sverige, återfinns på en 28:e plats – samma plats som förra året.

– Jag är glad att KI behåller en hög ranking på den här listan, säger Karolinska institutets vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright till Sveriges Radios Ekoredaktion.

– Det är ett sätt att kommunicera att vi gör viktig forskning och bedriver god utbildning. Vi har ett gott rykte och den forskning vi bedriver har en stor genomslagskraft, så det är självklart att det ger oss information om hur vår verksamhet fungerar och även hur den i förlängningen ses i omvärlden, fortsätter hon.

Ytterligare två svenska universitet återfinns på topp 100: Uppsala på plats 93 och Lund på plats 96. Dessutom kvalar Stockholms universitet, Göteborgs universitet och Kungliga tekniska högskolan in bland de 200 främsta.