Konflikten mellan British Medical Association (BMA), som representerar 38 000 av landets 45 000 underläkare, och sjukvårdsministern Jeremy Hunt har redan lett till ett flertal strejker tidigare i år. Bakgrunden är det nya kontrakt, med förändringar av underläkarnas arbetstider, som enligt BMA bland annat leder till mer arbete på obekväm arbetstid utan högre ersättning. I maj nådde parterna dock en överenskommelse, men underläkarna röstade ner förslaget och sedan dess har förhandlingarna inte nått någon lösning.

Ellen McCourt, ordförande för BMA Junior Doctors Committee, säger i ett pressmeddelande att man vill lösa konflikten genom samtal, men att regeringen genom sitt handlande inte ger underläkarna något annat val än att strejka.

Den nu planerade strejken kommer att pågå från måndagen den 12 september till fredagen den 16 september. Dock endast mellan klockslagen 08:00 och 17:00 för respektive dag.

Läs tidigare artiklar:

Historisk strejk i Storbritannien

Nytt avtal för brittiska underläkare