– Jag har i dag meddelat högskole- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson att jag vill sluta som ordförande i styrelsen för Karolinska institutet, skriver Lars Leijonborg i pressmeddelandet.

– Även om styrelsen inte får lägga sig i forskningen, och därför inte har något direkt ansvar för Macchiarini-affären, finns det mycket annat i de omgivande systemen som måste ändras. Jag känner att det är bäst att någon annan, med mer tid och ett engagemang som sträcker sig bortom april 2017, är ordförande under den förändringsperiod som nu förestår med Heckscher-rapporten som grund, skriver Lars Leijonborg vidare.

På måndag presenteras den externa granskning som Sten Heckscher gjort om KI:s hantering av Macchiarini-fallet. Lars Leijonborg förnekar att avgången handlar om att föregå kritiken som kan tänkas komma.

– Sten Heckscher har sagt att han inte anser att innehållet i rapporten föranleder någon avgång från min sida, utan det här har andra orsaker, säger han till Ekot.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, säger enligt SVT till TT att hon tycker att det är bra att Lars Leijonborg »tar sitt ansvar och lämnar ordförandeskapet på Karolinska institutet«. Hon ska dock inte ha uppmanat Lars Leijonborg att avgå.

Tidigare har kritik riktats mot Lars Leijonborg för att han så länge backade upp Anders Hamsten, KI:s tidigare rektor.

Lars Leijonborgs mandatperiod skulle ha sträckt sig till 30 april 2017.

Läs pressmeddelandet:

Lars Leijonborg avgår som styrelseordförande för Karolinska Institutet