Katrin Hruska, akutläkare och ordförande för Svensk förening för akutsjukvård/SWESEM, fick ett besked om Fikru Maru på förmiddagen och ett annat på eftermiddagen. Nu säger domstolen i Addis Abeba att den ska avkunna dom nästa vecka. Foto: Patrik Söderberg

– Det är så här det är och har varit i 3,5 år. Man pendlar mellan hopp och förtvivlan. Vi trodde i förmiddags att det fanns en öppning, säger Katrin Hruska, akutläkare och ordförande för Svensk förening för akutsjukvård/SWESEM, som besökte Fikru Maru på sjukhuset i Etiopien förra veckan.

Fikru Maru togs in på sjukhus i början av september på grund av en kollapsad lunga.

Om han hade dömts i dag och fått en kortare fängelsedom skulle det ha kunnat innebära att han redan avtjänat straffet och kunnat åka hem till Sverige och få den behandling han behöver.

I morse klockan nio fanns Fikru Marus familj och advokater på plats i domstolen för att höra om det skulle komma något besked om den fängslade hjärtläkaren. Efter ett par timmar blev familjen och advokaterna inkallade till domstolen och fick då beskedet att Fikru Maru bedömts skyldig och att domarna skulle överlägga. Men när domarna återkom visade det sig att det inte kom någon dom utan att den ska komma om en vecka. Och att den då kan bli friande.

När Emy Maru, Fikrus dotter som är på plats i Addis Abeba efter det att pappan tagits in på sjukhus, tog upp Fikru Marus allvarliga tillstånd fick hon till svar att »det är många i Etiopien som är lungsjuka, och de brukar klara sig bra så länge som de inte har HIV. Om du bara är glad ska nog din pappas lunga tillfriskna«, berättar Katrin Hurska.

Fikru Maru mår efter omständigheterna bra, men behöver operation. Om han blir fri nästa vecka och hans tillstånd inte försämras är bedömningen att han kan flyga hem till Sverige i business class i sällskap av en svensk läkare som ansvarar för hans tillstånd under resan. Om han skulle behöva ambulansflyg kan det bli väldigt dyrt, eftersom han inte är försäkrad.

– UD har varit väldigt tydliga med att de inte betalar hans hemresa, utan den får familjen samla pengar till, säger Katrin Hruska.

Det kostar 6 500 kronor att få SOS att utreda hur mycket det skulle kosta med ambulansflyg.

– Blir han sämre kan vi hamna i det läget att han blir frikänd men inte kan flyga hem, eftersom familjen måste samla in pengar först innan det går att beställa ambulansflyg. Men i nuläget ser det alltså ut som att han kan flyga hem reguljärt, säger Katrin Hruska.

Fikru Maru är hjärtläkare och svensk medborgare. Han startade 2006 Addis Cardiac Hospital, ett hjärtsjukhus i Addis Abeba. Han har suttit fängslad i över tre år utan dom, misstänkt för för att vara del i en korruptionshärva kring landets tullminister.