Harriet Wallberg. Foto: Melker Dahlstrand

– Förtroendet för de två rektorerna, det vill säga Harriet Wallberg och Anders Hamsten, är så pass allvarligt skadat att förtroendet är förbrukat. Förtroendeskadan är så stor och av en sådan art att vi kommer att uppmana dem att avgå från Nobelförsamlingen, säger Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen, till TT.

Nobelförsamlingen beslutar om pristagare för Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Harriet Wallberg har varit ledamot i församlingen sedan 2002. 

Harriet Wallberg var rektor för Karolinska institutet och pådrivande vid anställningen av Paolo Macchiarini. Igår fick hon lämna sin post som universitetskansler efter att ha fått svidande kritik för detta i den utredning av Sten Heckscher som presenterades igår.

Fyra av Nobelförsamlingens ledamöter som omfattas av Karolinska institutets utredning kring Macchiarini-affären har sedan tidigare på egen begäran avstått från att delta i församlingens arbete så länge utredningen pågår: Anders Hamsten, Hans-Gustaf Ljunggren, före detta forskningsdekan på KI, Urban Lendahl, som var sekreterare i Nobelkommittén och Nobelförsamlingen, och Katarina Le Blanc, professor i stamcellsforskning vid KI.

Enligt TT har inte Harriet Wallberg deltagit i Nobelförsamlingens arbete i år.

Nobelförsamlingen har ingen möjlighet att avsätta ledamöter.

– Vi räknar givetvis med att de kommer att vilja avgå. De har ingen möjlighet att arbeta inom Nobelarbetet oavsett om de skulle avgå eller ej, säger Thomas Perlmann, Nobelförsamlingens sekreterare, till TT.

Det finns även frågetecken kring om Karolinska institutets trovärdighet när det gäller Nobelpriset.

– Det blir svårt för Karolinska Institutet att dela ut Nobelpriset med hedern i behåll efter det som skett, säger professor emeritus och etikexpert Bo Risberg till SVT Nyheter och föreslår ett uppehåll på ett eller ett par år med att utse Nobelpristagare som en markering att man tar avstånd, och också som en ursäkt till dem som drabbats.

(Artikeln har uppdaterats under dagen).