I juni beslutade landstingsfullmäktige i Västernorrland att flytta den akuta ortopedin från Sollefteå sjukhus till Örnsköldsvik. I augusti kom beskedet att den akuta kirurgin, som på grund av personalbrist hållits stängd över sommaren, inte skulle öppna igen förrän tidigast i slutet av november – och nu har beslutet att även lägga ner förlossningen och BB vid sjukhuset klubbats av landstingsstyrelsen.

Beslutet stöds av den politiska majoriteten bestående av S, V och MP. En av de socialdemokratiska ledamöterna, Mikael Sjölund, valde dock att rösta emot partilinjen. Detta har nu lett till att han uppmanats lämna sina politiska uppdrag.

– Vi känner att vi inte har något förtroende längre för Mikael efter hans ställningstagande i går i landstingsstyrelsen, säger Anna-Karin Sjölund, gruppledare för Socialdemokraterna i Landstinget Västernorrland, till P4 Västernorrland.

Det slutgiltiga beslutet kommer att fattas av landstingsfullmäktige senare i höst.