Kirsty Spalding är forskare i molekylärbiologi vid Karolinska institutet. Foto: Stefan Zimmerman 

Som många miljoner andra tittade Kirsty Spalding, forkare inom molekylärbiologi vid Karolinska institutet, på den uppmärksammade tv-dokumentärserien »Making a murderer« i våras.

I serien porträtteras Steven Avery, dömd till livstids fängelse för ett mord som begicks 2005. Dokumentärseriens skapare driver under seriens gång en tes om att Steven Avery är oskyldigt dömd, och utsatt för en komplott där polisen ska ha planterat bevis i en bil. Bland annat blodspår.

Just detaljen angående blodspår fick Kirsty Spalding att reagera. 

– Jag tyckte att detta var en av de viktigaste poängerna i hela fallet. Jag tänkte att den här killen sitter fortfarande i fängelse och de har inte kunnat göra något ordentligt test av blodet, säger Kirsty Spalding till Svenska Dagbladet.

Sagt och gjort. Kirsty Spalding kontaktade Steven Averys advokat. 

– Jag mejlade till henne att »jag tror vi kan avgöra med radioaktiv koldatering huruvida blodet är planterat eller inte«. Hon återkom inom en halvtimme.

Testet ska utföras med så kallad radioaktiv kol-datering, där radioaktiva kolatomer i förhållande till icke-radioaktivt kol fungerar som en tidsaxel som gör det möjligt att datera mänsklig vävnad. Kirsty Spalding berättar för Svenska Dagbladet att hon tidigare utfört sådana tester vid forskning på hjärnvävnad och fettceller.

– Nu tänkte jag att vi kan mäta graden av radioaktivt kol i relation till vanligt kol och därmed veta om blodet i Steven Averys fall är från 1996 eller 2005, säger Kirsty Spalding.

Är blodet gammalt kan det tyda på att polisen planterat det vid tiden för mordet.

När testet ska utföras är ännu inte bestämt.