Det är Erik J Olsson, professor i teoretisk filosofi vid Lunds universitet, som valt att anmäla Karolinska institutet (KI) till JO.

– Det är en farlig utveckling att begränsa åtkomsten till internet, man begränsar forskningens frihet och informationsfriheten, säger han till Expressen.

I förra veckan meddelade Karolinska institutet att man från och med i dag, tisdag 18 oktober, skulle begränsa de anställdas åtkomst till visst innehåll på internet. En lång rad kategorier av innehåll som inte längre skulle gå att nå presenterades, däribland alkohol, tobak, religion och barn. Även sidor om vapen, spel och baddräkter skulle spärras.

Efter att beslutet väckt både uppmärksamhet och en lång rad frågor, inte minst från de fackliga representanterna vid KI, meddelade universitetsdirektör Per Bengtsson i lördags att filtreringen skulle bli betydligt mindre omfattande. De sidor som nu ska blockeras är sådana som innehåller skadlig kod eller bedrägeriförsök, pornografi samt sidor som säljer knark.

Enligt Erik J Olsson är det dock webbfiltret i sig som är ett problem.

– Det är en »slippery slope«, ett sluttande plan. Faran är att man förbjuder mer och mer, säger han till Expressen och fortsätter:

– Det är olyckligt att just KI som är ett elituniversitet börjat blockera webbplatser, risken är att andra högskolor tar efter och gör likadant.